1397/09/10

آشپزی در منزل و کسب درآمد با وب سایت مامان‌پز

آشپزی در منزل و کسب درآمد با وب سایت مامان‌پز

سناریو اول

بیایید تصور کنید که به یک رستوران اسم و رسم دار رفته‌اید: دکور رستوران چشم‌نواز است و چیدمان صندلی‌ها و میزها فضای مناسبی در اختیار شما می‌گذارد. همه‌چیز عادی یا حتی عالی پیش می‌رود تا اینکه غذا به سر میز می‌رسد و بعد ناگهان همۀ آن تصاویر ذهنی بر باد می‌رود! غذایی که به میز آمده غذایی‌ست به غایت چرب و گوشتی هم که در غذا به کار رفته است به طرز مشکوکی مزه‌اش با مزۀ گوشت‌هایی خوش‌خوراکی که در خانۀ پدری یا خانۀ خودتان خورده‌اید فرق می‌کند!

سناریو دوم

فرض کنید که در شرکتتان مشغول کار هستید و به‌ناگهان یادتان می‌افتد که فراموش کرده‌اید که از خانه غذا بیاورید و مجبورید از یک کترینگ بیرونی، خودتان غذا تهیه کنید. یا اینکه خود شرکتتان با یک تهیه غذا طرف قرارداد است و با کسر مقدار مشخصی از حقوقتان، وعده‌های غذایی همچون ناهار را در اختیارتان می‌گذارد. غذاهایی که در ظروف یک‌بار مصرف تدارک دیده شده‌اند. در غذا را که باز می‌کنید غالباً با منظرۀ ناامید‌کننده‌ای رودررو می‌شوید: قیمه‌ها و قرمه‌سبزی‌ها در دریایی از روغن شناورند، ماهی‌ها بوی خوشایندی ندارند، جوجه‌کباب‌ها خوب مغزپخت نشده‌اند و فقط خدا می‌داند در آن کباب‌های کوبیده چه چیزی به کار رفته است!

خب! تا اینجا این تجربۀ مشترک بسیاری از ماست و همین مسئله، نشان از یک مسئله دارد که باید حل شود!

آشپزی در منزل

اما راه‌حل چیست؟

غذای خانگی یا به‌اصطلاح «مامان‌پز» که در روند تدارک‌دیدن غذا، به‌جای استفاده از تجهیزات کترینگ‌ها، از آشپزی در منزل به سبک و سیاق خانگی سود می‌برد.

اما اینکه مزیت‌های آشپزی در منزل چیست، نکته‌ای است که بدان اشاره خواهیم کرد:

مزایای آشپزی در منزل برای افراد جویای کار

دوره و زمانه عوض می‌شود و الزامات و امکانات خاص خودش را برای مردم می‌آورد. در زمانی نه‌چندان دور، کار خلاصه می‌شد در هر روز صبح حاضر‌شدن و رفتن به‌سمت محل کار، از ساعتی مشخص تا ساعت مشخص دیگری. برای بسیاری از افراد، صورت کاری دیگری تعریف‌شده نبود.

اما امروزه، با تغییراتی که در سطح جهان رخ داده است، دیگر وضعیت کاری مانند سابق نیست و «دورکاری» یکی از امکانات این زمانه است. مامان‌پز هم در زمرۀ امکان‌های جدید دنیای امروز است که به کمک بستری همچون اینترنت و به‌کار‌گرفتن شبکۀ توزیع، مانند پلی میان مشتری و آشپز قرار می‌گیرد و امکان برقراری ارتباط بین این دو را فراهم می‌کند. چنین وضعیتی، در قیاس با شغل‌های مرسوم، سه مزیت مهم دارد:

فعلاً این سه مزیت مهم را مدنظر داشته باشید تا برویم سراغ تشریح هر یک از این‌ها.

آشپزی در منزل و کسب درامد

امکان آشپزی در منزل

طبق گزارشی که سازمان آمار ایران داده است، تنها ۱۴ میلیون نفر از جمعیت ۸۰ میلیون نفری ایران مشغول‌ به کارند! جدای از وضعیت بد اقتصادی در این ایام و فقدان زیرساخت‌ها و تخصص‌های لازم برای اشتغال‌زایی، یکی از مهم‌ترین المان‌هایی که سبب می‌شود که وضعیت اشتغال در ایران این‌طور اسفناک باشد، نقش سنتی زن در خانواده‌هاست. با وجود رویکرد سابق به نهاد خانواده، معمولاً نقش زنان در خانواده به نقش مادری فروکاهیده شده است و معمولاً پس از ازدواج، و با مدنظر داشتن افق فرزندآوری، این طیف از جامعه مشغول به کار نمی‌شوند. اگر هم زنان مشغول به کار باشند، با تولد فرزندان، معمولاً ایشان هستند که از کار خود کنار استعفا می‌دهند و به نگهداری از فرزندان مشغول می‌شوند. در اهمیت جایگاه مادری کمترین تردیدی نیست، ولی موقعیت وظایف مادری به طوری است که نه به‌کلی وقت روزانۀ او را پر می‌کند و نه در‌عین‌حال ارتباط او با فرزندش می‌تواند نادیده گرفته شود.

 

در چنین وضعیتی چه می‌توان کرد؟

خب! یکی از راه‌هایی که به‌تازگی و طی یک دهۀ اخیر پیش روی ایشان قرار گرفته است درگیری با شغلی پاره‌وقت و ترجیحاً از راه دور است که نه تمام و کمال وقت ایشان را می‌گیرد و در‌عین‌حال کمک‌هزینه‌ای برای زندگی خودش است. استقلال مالی زنان مقدمۀ استقلال اجتماعی و عاطفی ایشان است و جامعه‌ای می‌تواند زنانی توانمند پرورش دهد که مقدمات حضور آن‌ها در صحنۀ اقتصادی را به ایشان بدهد.

 

یک سناریوی دیگر را در نظر بگیرید.

بانویی را تصور کنید که سال‌های متمادی در منزل برای خانواده‌اش آشپزی کرده است. حال، با بزرگ‌تر شدن فرزندان و مستقل‌شدنشان، زمان فراغت او در خانه مداوم در حال افزایش است. بسیاری از زنان در چنین موقعیت‌هایی به بحران‌های روحی و روانی دچار می‌شود؛ چراکه نمی‌توانند از مهارت‌های خود به میزان کافی استفاده کنند و جامعه نیز فضای لازم را به ایشان نمی‌دهد. چنین چیزی مسئله‌ای است که تعداد بسیاری زیادی از زنان هم‌وطن به آن دچار هستند. امروز اینترنت این فضا را به ما می‌دهد که بتوانیم از مهارت‌هایمان به بهترین نحو استفاده کنیم و آن را در اختیار دیگران قرار دهیم.

این استقلال مالی امری دور از ذهن نیست و مامان‌پز یکی از همان راه‌هایی‌ست که امکان این استقلال مالی را فراهم می‌کند. مامان ناز‌بانو، یکی از همراهان مامان‌پز، توانسته است در مدت همکاری با مامان‌پز، دستاورد‌های مهمی داشته باشد به‌طوری‌که مامان نازبانو کارش رو با فروش روزانه 5 تا 6 پرس غذا و منوی محدود شامل دو سه عنوان غذا شروع کرد و بعد از دریافت نظرات مثبت مشتری‌ها، تصمیم گرفت تنوع غذاهای منوش رو بیشتر کنه. به همین ترتیب مشتری‌هاش هم روز به روز بیشتر شدن و این روزها گاهی روزانه تا 80 پرس هم سفارش داره و فروش روزانه‌یک میلیون و پونصد هزار تومان رو هم تجربه کرده

البته ایشان تنها کسی نیستند که چنین تجربه‌ای داشته‌اند، مامان آفاق در این رابطه می‌گوید:

من 3 فرزند دارم شاید بهترین مزیت کار در مامان پز، بودن در کنار فرزندان و تربیت آنها باشه. آشپزی برای من یک کسب و کار خانوادگی هست که همه اعضای خانواده به نحوی در اون کمک می کنند و صمیمت بین خانواده خیلی بیشتر شده. علاوه بر اون از نظر اقتصادی، این کار تونسته مخارج زندگی ما رو تامین کنه و یک درآمد رو به رشد و دائمی رو برای ما داشته باشه.

در چنین شرایطی، آشپزی می‌تونه هم فال باشد و هم تماشا! یعنی هم می‌توان کنار خانواده ماند و از همراهی و همدمی با آن‌ها اسفتفاده کرد، هم می‌توان ارتباط بیان اعضای خانواده را قوت بخشید و هم از این طریق امرار معاش کرد. چه چیزی از این بهتر؟!

ساعات کاری شناور

مشهور است مدرنیزاسیون و بنیان‌های فکری آن، تلقی ما را از کارهای سنتی تغییر داده‌اند. در زمان قدیم، حضور در محیط کاری راس ساعت معین و خروج از محیط‌ کاری در ساعت مشخصی، معنایی نداشت. کار را باید تا زمان تکمیل شدن ادامه می‌دادی تا تمام شود. در روزگارانی که کاری نبود، مرد‌ها و زنان به مشغله‌ها و کارهای دیگر رسیدگی می‌کردند و در زمان‌هایی هم که کارهای مهمی (مثل برداشت محصول) سر و کله‌شان پیدا می‌شد، باید کل روز را کار می‌کردند. در روزگار مدرن، این روند تغییر کرد و با استاندارد‌شدن همه‌چیز، کار هم به استانداردهایی تغییر حالت داد؛ از جمله حضور به‌موقع و خروج سر زمان معینی از محل کار. چنین چیزی مزیت‌هایی دارد و معایبی.

با ظهور اینترنت، شماری از اجبارهای کار در دوران مدرن به کنار رفت و شاهد بازگشت شماری از بایسته‌های کاری در زمان حاضر هستیم.

بیایید مثالی ملموس بزنیم:

در زندگی امروز، هر زن و شوهری معمولاً روزها و ماه‌ها و سال‌های متمادی کار می‌کنند تا اندوخته‌ای برای خود ذخیره کنند. قرار است این اندوخته پس‌اندازی باشد تا امکان بچه‌داری و فرزندآوری را مهیا کند. با زایش فرزند یا فرزندان جدید، معمولاً در ایران مادر خانوار از پیشۀ شغلی‌اش کناره‌گیری می‌کند تا بزرگ‌کردن نوزاد را عهده‌دار شود (هر چند در کشورهای صنعتی پاره‌ای اوقات این مردها هستند که بچه‌داری می‌کنند و زن‌ها شاغل می‌مانند). کما اینکه یکی از همراهان مامان‌پز (مامان ترنج) می‌گوید:

با به دنیا اومدن فرزندم دیگه امکان کار تمام وقت را نداشتم و برای رسیدگی به فرزندم خونه نشینی رو انتخاب کردم. اصلا دلم نمی خواست کودکم رو با این سن کم به مهد کودک بسپارم. دوست داشتم خودم ازش مراقبت کنم و شاهد بزرگ شدنش باشم. اینجوری شد که کار اداری و فعالیت های بیرون از خونه را رها کردم.

 این پروسه، ممکن است از شش ماه تا حتی بزرگ‌شدن کامل فرزندان طول بکشد. اما همه می‌دانیم که زمانی که تربیت و نگهداری کودکان در ماه‌های ابتدایی بدان نیازمندند، با زمان نگهداری از سال‌های خردسالی و کودکی و نوجوانی متفاوت است: در دوران نوزادی ممکن است این مراقبت بیست و چهار ساعتی باشد و در نوجوانی تنها به رسیدگی دورادور کارها و پیگری درس‌ها منتهی شود. پس شاهد این مسئله هستیم که ساعت کاری والدین کمی آزادتر می‌شود و درست در این زمان است که امکان استفاده از مهارت‌ها فراهم می‌شود؛ ولی محیط‌های کاری متداول پذیرای این مسئله نیستند که کارمندان هر ساعتی که می‌خواهد بیاید و هر ساعتی که می‌خواهد برود. اینجاست که جرقه‌ای زده می‌شود! باز هم اینترنت بستری را فراهم می‌کند که امکان ساعت‌های کاری شناور مهیا باشد. با امکان‌هایی که اینترنت امروزه مهیا کرده است، می‌‌توان در زمان‌های خالی به کارها رسیدگی کرد و محصولات و خدمات را عرضه کرد. مامان‌پز، در چنین بستری است که کار می‌کند و امکان حضور در منزل را فراهم می‌کند. دیگر قید و بند حضور در محیط اداری وجود ندارد. یکی از همراهان مامان‌پز با آشپزی در منزل به امکانات جدیدی دست یافته است. او می‌گوید:

مزایای زیادی از کار در مامان پز به دست آوردم. می تونم در کنار خانواده و فرزندم باشم و کار خودم رو انجام بدم. الان فرزندم یک سال و نیمه هست و دوست دارم در کنارش باشم. علاوه بر اون برنامه ریزی زمان کاری و وقتم هم در اختیار خودمه. هم می تونم به کارهای خونه و کارهای شخصی ام برسم و هم میتونم درآمد خوبی داشته باشم. الان وقتم به صورت لذتبخشی پر شده و همیشه برای روز بعد می دونم باید چکار کنم.

ممکن است در ابتدای کار تعداد سفارش‌ها محدود باشد، اما به‌مرور تعداد سفارش‌ها بیشتر می‌شود و می‌تواند حتی چشمگیر هم شود. همان‌طور که مامان‌ترنج می‌گوید:

اوایل که شروع به کار در مامان پز کردم فروش کمی داشتم. تقریبا روزی 5-6 پرس غذا سفارش می گرفتم و منوی محدودی هم داشتم. راستش برای ادامه کار تردید داشتم. البته از اونجایی که بیشتر دلم می خواست خودم رو مشغول کنم و سرگرم باشم این کار رو شروع کردم و زیاد به منافع مالی اون فکر نمی کردم. من همیشه کار بیرون از منزل داشتم و بیکاری اذیتم می کرد. رفته رفته مشتری ها بیشتر شدن و سفارش غذای شرکتی هم داشتم. طعم غذای خونگی تونست مشتری ها رو راضی کنه و این روزها سفارش های روزانه زیادی رو می گیرم.

تمامی زنانی که دستی در آشپزی دارند و بنا به شرایطی نیاز دارند که ساعت کاری‌شان شناور باشد، می‌توانند کار خود را در خانه انجام دهند و باقی کار را به مامان‌پز بسپارند، یعنی چیزی که در مرحلۀ بعد بدان خواهیم پرداخت!

 

نبود نگرانی از توزیع و پخش

خب می‌رسیم به مزیت مهم آخر. این مسئله‌ای‌ست که احتمالاً همۀ کسانی که خدماتی را تاکنون ارائه کرده‌اند، با آن دست و پنجه نرم کرده‌اند و آن مسئلۀ ارائۀ محصولات یا خدمات است. ساختن و آماده کردن یکی است و توانایی به فروش رساندن آن مسئله ای دیگر.

با همراهی با مامان‌پز این مشکل برطرف خواهد شد! پخت و پز را شما انجام دهید و باقی را به مامان‌پز بسپارید، همچنان‌که یکی از مادران (مامان آفاق در وب‌سایت مامان‌پز) می‌گوید:

 

مامان ها، خانم های خانه داری هستن که در مامان پز غذای خونگی رو برای فروش تهیه می کنن. اگر به گذشته نگاه کنم بله خودم رو موفق می دونم. سایت مامان پز همیشه توصیه های خوبی برای مامان ها داره و بهترین فضا رو برای خانم های خانه دار فراهم کرده. از اینکه می تونم از مهارت های آشپزی خودم درآمد خوبی داشته باشم خوشحالم

 

نتیجه‌گیری

مامان‌پز ( با آشپزی در منزل) در واقع یک ایدۀ مناسب در میان افرادی مناسب و در زمان مناسب است. ایده‌ای که دستاوردهای مهمی داشته است و می‌تواند علاوه‌بر اشتغال‌زایی برای شمار چشمگیری از زنان، غذاهایی باکیفیت‌تر و مناسب‌تر را در اختیار دیگران قرار دهد. شانس تبادل نظر و خوانش نظرات دیگران، این امکان را فراهم می‌کند تا دریابیم نقاط ضعف و قوت در کجاست و این تعامل مداوم، راه را برای مداوم بهتر شدن هموار خواهد کرد.